Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk
progi rabatowe

Dodano produkt do koszyka

Kawa po irlandzku według receptury Trenera-Baristy

Każdy kraj ma swoje własne kawowe specjały. Niektóre z nich są na tyle wyśmienite, że zostały spopularyzowane na całym świecie. Tak właśnie jest w przypadku aromatycznej Irish Coffee, czyli kawy po irlandzku. Możesz wypić ją w Dzień Świętego Patryka (patrona Irlandii) lub w każdy inny dzień, gdy potrzebujesz rozgrzania i zastrzyku energii. Przepis na przygotowanie tego wyjątkowego napoju przedstawia Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland.

Historia Irish Coffee

Na wstępie warto zaznaczyć, że kawa po irlandzku to zdecydowanie specjał, którym mogą delektować się wyłącznie osoby dorosłe. Zaraz obok espresso kluczowy składnik napoju to tradycyjna, irlandzka whiskey. Alkohol ten powstaje ze słodu jęczmiennego i jest trzykrotnie destylowany. W przeciwieństwie do whisky ze Szkocji whiskey irlandzka nie jest wędzona, a dodatkowo ma w swojej nazwie literę „e”. Na dodanie whiskey do kawy wpadł kapitan Joseph Sheridan. Serwował autorski napój w irlandzkim porcie lotniczym Foynes osobom, które wybierały się w podróż przez Atlantyk. Właśnie w taki sposób o Irish Coffee dowiedział się amerykański dziennikarz Stanton Delaplane, który spopularyzował kawę w wyspiarskim stylu w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu specjał zaczął serwować bar Buena Vista w San Francisco, a za nim kolejne kawiarnie i restauracje.

Kawa po irlandzku – nietuzinkowe, rozgrzewające połączenie

Irish Coffee bazuje na podwójnym espresso, odrobinie gorącej wody oraz whiskey. Dla uzyskania oryginalnego smaku napoju niezbędne są również brązowy cukier trzcinowy oraz bita śmietana. Wykwintny aromat kawy miesza się ze słodyczą cukru i śmietanki, a także z rozgrzewającym, pikantnym sznytem irlandzkiego alkoholu. To unikalne połączenie aromatów zyskało wielbicieli na całym świecie. Gwarantuje ono zarówno eksplozję smaku, jak i świetną prezencję wizualną. Zależnie od podania Irish Coffee może przywodzić na myśl piwo typu stout, również charakterystyczne dla irlandzkiego browarnictwa.

Przepis na klasyczną Irish Coffee

Receptura na Irish Coffee nie jest skomplikowana, jednak wymaga nieco wprawy. Szczególnym wyzwaniem może okazać się uzyskanie dwóch wyraźnych warstw tego napoju, co jest powszechnie uznawane za baristyczny kunszt. Żeby przyrządzić prawdziwą kawę po irlandzku, zadbaj o jakość składników i potrzebne akcesoria. Niezbędne będą:

  • świeżo mielona kawa,
  • irlandzka whiskey,
  • brązowy cukier (najlepiej trzcinowy),
  • słodka śmietanka o zawartości min. 30% tłuszczu.

Przyda Ci się również:

  • ekspres ciśnieniowy lub kawiarka,
  • dzbanek do mleka lub rondelek,
  • łyżka stołowa,
  • shaker barmański,
  • spieniacz do mleka,
  • wysoka szklanka z uchwytem.

Kiedy masz już pod ręką wszystkie składniki i akcesoria, możesz przystąpić do przygotowywania napoju:

  1. W ekspresie ciśnieniowym albo kawiarce zaparz podwójne espresso.
  2. Przelej gotową, gorącą kawę do dzbanka lub rondelka.
  3. Dodaj odrobinę gorącej wody oraz whiskey (ok. 50 ml).
  4. Wsyp łyżeczkę cukru trzcinowego.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Podgrzej zawartość: w przypadku dzbanka parą z dyszy do spieniania mleka, a rondelek możesz postawić na palniku kuchenki.
  7. Do shakera wlej śmietankę, a następnie ubij ją poprzez potrząsanie.
  8. Mieszankę kawy, whiskey i cukru trzcinowego wlej do wysokiej szklanki.
  9. Następnie dodaj śmietankę – żeby zachować dwie wyraźne warstwy napoju, użyj łyżki stołowej. Połóż łyżkę na wierzchu kawy i dopiero wówczas, cienkim strumieniem dodawaj śmietankę.

Smakuje Ci kawa po irlandzku? Spróbuj innych specjałów, dla których stała się inspiracją

Połączenie kawy z alkoholem to nie wyłączna domena Irlandczyków. W różnych krajach na całym świecie receptura Irish Coffee jest odtwarzana ze zastosowaniem rodzimych alkoholi. Najbardziej zbliżony smak do kawy po irlandzku ma oczywiście Scottish Coffee, w której główną różnicę stanowi szkocka whisky dodawana do kawy zamiast whiskey. Jednak podobny specjał jest serwowany na przykład we Francji – French Coffee jest podawana z brandy, a niekiedy także z koniakiem. W Hiszpanii opracowano Spanish Coffee na bazie sherry. Z kolei na Jamajce skosztować można Jamaican Coffee z zawartością ciemnego rumu.

Data publikacji: 08.07.2022 16:33:00

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Zgadzam się

Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony, wygody użytkownika oraz do celów statystycznych. Kontynuując przeglądanie tej witryny, zgadzasz się na używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zbieranie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki, poprzez wyłączenie tej funkcjonalności. Więcej informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych oraz zbierania plików cookies znajdziesz w naszej Polityce prywatności