Jak minimalizować straty w restauracji lub kawiarni? Dowiedz się, jak przechowywać kawę ziarnistą i zadbać o jej najlepszą jakość
Jako właściciel lub manager lokalu gastronomicznego z pewnością nieraz mierzyłeś się z wyzwaniem związanym z przechowywaniem produktów spożywczych. Znalezienie magazynu spełniającego wymogi sanepidu to ważny krok, jednak nie ostatni. Kluczową rolę odgrywa również to, jak przechowujesz towary. Jeśli w swoim lokalu serwujesz gościom kawę, powinieneś zwrócić uwagę, jak jest ona przechowywana. Przekonaj się, dlaczego to takie istotne, i jak należy się tym zająć.
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne,
- jak przechowywać kawę w ziarnach,
- jakie opakowania na kawę są najlepsze,
- co zrobić, aby nie przechowywać zbyt dużej ilości kawy
Dlaczego przechowywanie kawy ma znaczenie?
Na doskonały smak i aromat kawy ma wpływ wiele czynników – jakość w filiżance rozpoczyna się od drzewka kawowca i zbierania owoców kawy, poprzez jej palenie, aż po przechowywanie i prawidłowe serwowanie. To, czy Ty i Twój personel dobrze przechowujecie kawę, przekłada się na zadowolenie gości z wypitego naparu i to, czy chętnie do Was wracają.
Jeśli prowadzisz kawiarnię, restaurację lub inny lokal gastronomiczny, z pewnością w swojej głowie niemal codziennie liczysz, kalkulujesz, przewidujesz i szacujesz koszty. Każdy dzień prowadzenia biznesu to bowiem nie tylko zyski, ale też zobowiązania finansowe i wydatki. Weź pod uwagę, że źle przechowywana kawa może się zepsuć, a to doprowadzi do powstania strat w zaopatrzeniu, które będziesz musiał szybko uzupełnić. Jeśli Twój biznes opiera się bowiem na serwowaniu kawy, brak tego podstawowego produktu spowoduje, że nie będziesz mógł obsłużyć klientów. To z kolei doprowadzi do kolejnych strat. Brzmi pesymistycznie? Podpowiemy Ci, co zrobić, żeby taka sytuacja nigdy nie miała miejsca.
Jak przechowywać kawę w ziarnach? Zadbaj o odpowiednie pomieszczenie
W pierwszej kolejności musisz sprawdzić, jakie warunki panują w pomieszczeniu, w którym przechowujesz kawę ziarnistą. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim cztery parametry:
- Wilgoć – im większa wilgotność powietrza w magazynie, tym gorzej dla kawy. Kawa jest bowiem silnie higroskopijna, czyli mocno wchłania wilgoć, która może powodować np. butwienie ziarna czy przenikanie zapachów do kawy.
- Powietrze – powoduje, że ziarna kawy wietrzeją i starzeją się. Tym samym tracą swoje walory smakowe i zapachowe.
- Światło i temperatura – promienie słoneczne, zwłaszcza jeśli wpadają przez szyby, podnoszą temperaturę pomieszczenia. W efekcie kawa jełczeje i szybciej się psuje.
- Bliskość innych zapachów – należy unikać składowania kawy w pobliżu kuchni, frytkownicy czy innych miejsc, w których wydzielają się intensywne zapachy, ponieważ kawa łatwo je przejmuje. Nic tak nie psuje wrażeń z delektowania się dobrą kawą, jak zapach frytek czy kotleta w filiżance.
Jakie więc są idealne warunki, w których przechowywanie kawy ziarnistej jest najbezpieczniejsze dla ziaren, a przez to – najbardziej opłacalne dla Ciebie?
W pomieszczeniu, w którym przechowuje się kawę, powinna panować jak najmniejsza wilgoć, powinien być ograniczony dostęp powietrza, światła słonecznego oraz intensywnych zapachów.
Czy kawę trzymać w lodówce dla lepszej świeżości?
Nie, to mit. Kawa powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Wkładanie i wyciąganie kawy z lodówki powoduje nagłą zmianę warunków, w jakich znajduje się kawa, a różnica temperatur sprawia, że kawa zaczyna wilgotnieć i tracić walory aromatyczne i smakowe.
Opakowania na kawę, czyli w czym przechowywać kawę ziarnistą?
Opakowanie na kawę musi być przede wszystkim szczelne. W ten sposób jeszcze bardziej ograniczysz dostęp powietrza do ziaren. Najlepsze są oryginalne opakowania do kawy z wentylem. Dlaczego akurat takie, skoro kawa i powietrze to nie jest dobre połączenie? Zadaniem jednokierunkowego wentylu nie jest doprowadzenie tlenu, a… odgazowanie kawy. Powstawanie gazów w kawie to naturalne zjawisko, które zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury powstającej w czasie palenia ziaren.
Czy wiesz, że ze względu na gazy występujące w ziarnach nie powinno się parzyć kawy od razu po jej wypaleniu? Gaz nadaje bowiem naparowi metaliczny posmak oraz utrudnia ekstrakcję związków smakowych z kawy. Przez to np. na espresso mogą się pojawić niepożądane pęcherzyki powietrza. Ziarna potrzebują więc około tygodnia od wypalenia, aby można było zaparzyć z nich kawę.
Jeśli masz w magazynie napoczęte i otwarte opakowania kawy, koniecznie zadbaj, by personel dokładnie je zamykał. W magazynie zostaw więc klamry lub klipsy, po które każdy będzie mógł szybko sięgnąć.
Zastanawiasz się, czy warto przechowywać kawę w innych opakowaniach niż oryginalne? Jeśli chcesz, możesz zakupić do swojego lokalu szklane lub metalowe opakowania na kawę. W przypadku szklanych musisz tylko zadbać, by schować kawę do szafek (to będzie wymagało od Ciebie przystosowania miejsca magazynowego). Natomiast kawa w metalowych pojemnikach może być przechowywana, ale… musi być dodatkowo pozostawiona w oryginalnym opakowaniu (metal może mieć niekorzystny wpływ na smak kawy). Zwróć też uwagę na szczelność. Kawa w złym opakowaniu, tj. w takim, które m.in. przepuszcza powietrze, może się łatwiej zepsuć.
Czy cały kilogram kawy można od razu wsypać do młynka?
To zależy od tego, jakie masz zejście kawy w lokalu. Kawa w młynku powinna leżeć maksymalnie 48 h, wiec wsypuj tyle, aby zużyć ją w ciągu tego samego dnia. Przykrywka do czaszy młynka nie jest szczelna, wiec kawa ma styczność z powietrzem, przez co traci swoje aromaty i utlenia się. Po jej zaparzeniu mamy w filiżance napar bez zapachu i z bardzo słabym smakiem, co na pewno nie spodoba się Twoim gościom.
Dostawa kawy – hurt nie musi oznaczać nadwyżek w magazynie
Nie chcesz co miesiąc martwić się zamawianiem kawy i tracić czas na kontrolę dostaw? Rozumiemy, że możesz nie mieć na to czasu! Dlatego w naszym sklepie Segafredo dla przedsiębiorców samodzielnie – dowolnego dnia i o dowolnej porze – nie tylko zamówisz konkretny rodzaj kawy, ale też wybierzesz sposób, w jaki ta kawa ma do Ciebie docierać. Jak to zrobić? To proste:
- Znajdź kawę, którą chcesz zamówić do swojej restauracji lub kawiarni.
- Zaznacz opcję „abonament” i ustal częstotliwość dostaw. Zwróć uwagę, że w Twoim koszyku abonamentowym mogą się znaleźć różne kawy w dowolnych ilościach. Co więcej – w przyszłych zamówieniach również będziesz mógł je zmienić.
- Wybierz przycisk „Kup w abonamencie” i zweryfikuj swoje zamówienie.
- Zaznacz czas trwania abonamentu. W tym miejscu otrzymasz także informacje o gratisach, które dostaniesz razem z kawą.
- Uzupełnij dane i sfinalizuj swoje zakupy.
Teraz stany magazynowe kawy będą uzupełniać się same, a Twoja głowa skupi się na innych ważnych tematach biznesowych.
Przechowywanie kawy w domu to dość łatwe zadanie, natomiast w przypadku lokalu gastronomicznego wymaga opracowania lepszej logistyki. Tylko odpowiednie przechowywanie i zarządzanie dostawami kawy sprawi, że dostarczysz swoim klientom produkt, z którego będą zadowoleni i chętnie skosztują kolejnych napojów zaparzonych przez Twój personel. Dobra jakość ziaren i kawy to większa szansa na lojalizację klienta. Aby jednak cały proces nie spoczywał na Twoich barkach, chętnie odciążymy Cię z części obowiązków. Możesz być pewien, że wybierając Segafredo, wybierasz współpracę z rzetelnym partnerem biznesowym.