Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk
progi rabatowe

Dodano produkt do koszyka

Jak przechowywać kawę, aby zmniejszyć ryzyko kosztów strat produktów?

Jak minimalizować straty w restauracji lub kawiarni? Dowiedz się, jak przechowywać kawę ziarnistą i zadbać o jej najlepszą jakość

Jako właściciel lub manager lokalu gastronomicznego z pewnością nieraz mierzyłeś się z wyzwaniem związanym z przechowywaniem produktów spożywczych. Znalezienie magazynu spełniającego wymogi sanepidu to ważny krok, jednak nie ostatni. Kluczową rolę odgrywa również to, jak przechowujesz towary. Jeśli w swoim lokalu serwujesz gościom kawę, powinieneś zwrócić uwagę, jak jest ona przechowywana. Przekonaj się, dlaczego to takie istotne, i jak należy się tym zająć.

 

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne,
  • jak przechowywać kawę w ziarnach,
  • jakie opakowania na kawę są najlepsze,
  • co zrobić, aby nie przechowywać zbyt dużej ilości kawy

Dlaczego przechowywanie kawy ma znaczenie?

Na doskonały smak i aromat kawy ma wpływ wiele czynników – jakość w filiżance rozpoczyna się od drzewka kawowca i zbierania owoców kawy, poprzez jej palenie, aż po przechowywanie i prawidłowe serwowanie. To, czy Ty i Twój personel dobrze przechowujecie kawę, przekłada się na zadowolenie gości z wypitego naparu i to, czy chętnie do Was wracają.

Jeśli prowadzisz kawiarnię, restaurację lub inny lokal gastronomiczny, z pewnością w swojej głowie niemal codziennie liczysz, kalkulujesz, przewidujesz i szacujesz koszty. Każdy dzień prowadzenia biznesu to bowiem nie tylko zyski, ale też zobowiązania finansowe i wydatki. Weź pod uwagę, że źle przechowywana kawa może się zepsuć, a to doprowadzi do powstania strat w zaopatrzeniu, które będziesz musiał szybko uzupełnić. Jeśli Twój biznes opiera się bowiem na serwowaniu kawy, brak tego podstawowego produktu spowoduje, że nie będziesz mógł obsłużyć klientów. To z kolei doprowadzi do kolejnych strat. Brzmi pesymistycznie? Podpowiemy Ci, co zrobić, żeby taka sytuacja nigdy nie miała miejsca.

Jak przechowywać kawę w ziarnach? Zadbaj o odpowiednie pomieszczenie

W pierwszej kolejności musisz sprawdzić, jakie warunki panują w pomieszczeniu, w którym przechowujesz kawę ziarnistą. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim cztery parametry:

  • Wilgoć – im większa wilgotność powietrza w magazynie, tym gorzej dla kawy. Kawa jest bowiem silnie higroskopijna, czyli mocno wchłania wilgoć, która może powodować np. butwienie ziarna czy przenikanie zapachów do kawy.
  • Powietrze – powoduje, że ziarna kawy wietrzeją i starzeją się. Tym samym tracą swoje walory smakowe i zapachowe.
  • Światło i temperatura – promienie słoneczne, zwłaszcza jeśli wpadają przez szyby, podnoszą temperaturę pomieszczenia. W efekcie kawa jełczeje i szybciej się psuje.
  • Bliskość innych zapachów – należy unikać składowania kawy w pobliżu kuchni, frytkownicy czy innych miejsc, w których wydzielają się intensywne zapachy, ponieważ kawa łatwo je przejmuje. Nic tak nie psuje wrażeń z delektowania się dobrą kawą, jak zapach frytek czy kotleta w filiżance.

Jakie więc są idealne warunki, w których przechowywanie kawy ziarnistej jest najbezpieczniejsze dla ziaren, a przez to – najbardziej opłacalne dla Ciebie?

W pomieszczeniu, w którym przechowuje się kawę, powinna panować jak najmniejsza wilgoć, powinien być ograniczony dostęp powietrza, światła słonecznego oraz intensywnych zapachów.

Czy kawę trzymać w lodówce dla lepszej świeżości?

Nie, to mit. Kawa powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Wkładanie i wyciąganie kawy z lodówki powoduje nagłą zmianę warunków, w jakich znajduje się kawa, a różnica temperatur sprawia, że kawa zaczyna wilgotnieć i tracić walory aromatyczne i smakowe.

Opakowania na kawę, czyli w czym przechowywać kawę ziarnistą?

Opakowanie na kawę musi być przede wszystkim szczelne. W ten sposób jeszcze bardziej ograniczysz dostęp powietrza do ziaren. Najlepsze są oryginalne opakowania do kawy z wentylem. Dlaczego akurat takie, skoro kawa i powietrze to nie jest dobre połączenie? Zadaniem jednokierunkowego wentylu nie jest doprowadzenie tlenu, a… odgazowanie kawy. Powstawanie gazów w kawie to naturalne zjawisko, które zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury powstającej w czasie palenia ziaren.

Czy wiesz, że ze względu na gazy występujące w ziarnach nie powinno się parzyć kawy od razu po jej wypaleniu? Gaz nadaje bowiem naparowi metaliczny posmak oraz utrudnia ekstrakcję związków smakowych z kawy. Przez to np. na espresso mogą się pojawić niepożądane pęcherzyki powietrza. Ziarna potrzebują więc około tygodnia od wypalenia, aby można było zaparzyć z nich kawę.

Jeśli masz w magazynie napoczęte i otwarte opakowania kawy, koniecznie zadbaj, by personel dokładnie je zamykał. W magazynie zostaw więc klamry lub klipsy, po które każdy będzie mógł szybko sięgnąć.

Zastanawiasz się, czy warto przechowywać kawę w innych opakowaniach niż oryginalne? Jeśli chcesz, możesz zakupić do swojego lokalu szklane lub metalowe opakowania na kawę. W przypadku szklanych musisz tylko zadbać, by schować kawę do szafek (to będzie wymagało od Ciebie przystosowania miejsca magazynowego). Natomiast kawa w metalowych pojemnikach może być przechowywana, ale… musi być dodatkowo pozostawiona w oryginalnym opakowaniu (metal może mieć niekorzystny wpływ na smak kawy). Zwróć też uwagę na szczelność. Kawa w złym opakowaniu, tj. w takim, które m.in. przepuszcza powietrze, może się łatwiej zepsuć.

Czy cały kilogram kawy można od razu wsypać do młynka?

To zależy od tego, jakie masz zejście kawy w lokalu. Kawa w młynku powinna leżeć maksymalnie 48 h, wiec wsypuj tyle, aby zużyć ją w ciągu tego samego dnia. Przykrywka do czaszy młynka nie jest szczelna, wiec kawa ma styczność z powietrzem, przez co traci swoje aromaty i utlenia się. Po jej zaparzeniu mamy w filiżance napar bez zapachu i z bardzo słabym smakiem, co na pewno nie spodoba się Twoim gościom.

 

Dostawa kawy – hurt nie musi oznaczać nadwyżek w magazynie

Nie chcesz co miesiąc martwić się zamawianiem kawy i tracić czas na kontrolę dostaw? Rozumiemy, że możesz nie mieć na to czasu! Dlatego w naszym sklepie Segafredo dla przedsiębiorców samodzielnie – dowolnego dnia i o dowolnej porze – nie tylko zamówisz konkretny rodzaj kawy, ale też wybierzesz sposób, w jaki ta kawa ma do Ciebie docierać. Jak to zrobić? To proste:

  1. Znajdź kawę, którą chcesz zamówić do swojej restauracji lub kawiarni.
  2. Zaznacz opcję „abonament” i ustal częstotliwość dostaw. Zwróć uwagę, że w Twoim koszyku abonamentowym mogą się znaleźć różne kawy w dowolnych ilościach. Co więcej – w przyszłych zamówieniach również będziesz mógł je zmienić.
  3. Wybierz przycisk „Kup w abonamencie” i zweryfikuj swoje zamówienie.
  4. Zaznacz czas trwania abonamentu. W tym miejscu otrzymasz także informacje o gratisach, które dostaniesz razem z kawą.
  5. Uzupełnij dane i sfinalizuj swoje zakupy.

Teraz stany magazynowe kawy będą uzupełniać się same, a Twoja głowa skupi się na innych ważnych tematach biznesowych.  

Przechowywanie kawy w domu to dość łatwe zadanie, natomiast w przypadku lokalu gastronomicznego wymaga opracowania lepszej logistyki. Tylko odpowiednie przechowywanie i zarządzanie dostawami kawy sprawi, że dostarczysz swoim klientom produkt, z którego będą zadowoleni i chętnie skosztują kolejnych napojów zaparzonych przez Twój personel. Dobra jakość ziaren i kawy to większa szansa na lojalizację klienta. Aby jednak cały proces nie spoczywał na Twoich barkach, chętnie odciążymy Cię z części obowiązków. Możesz być pewien, że wybierając Segafredo, wybierasz współpracę z rzetelnym partnerem biznesowym.

Data publikacji: 07.10.2022 12:23:14

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Zgadzam się

Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony, wygody użytkownika oraz do celów statystycznych. Kontynuując przeglądanie tej witryny, zgadzasz się na używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zbieranie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki, poprzez wyłączenie tej funkcjonalności. Więcej informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych oraz zbierania plików cookies znajdziesz w naszej Polityce prywatności