Blog Segafredo B2B
Przerwa na kawę? Poczytaj porady naszych Baristów i wskazówki dotyczące rozwijania biznesu.
Prosty sposób na menu sezonowe w lokalu – jak zwiększyć obrót z ofertą sezonową?
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego warto wprowadzić sezonową kawę na lato i na sezon jesienno-zimowy,
- jak zrobić kawę mrożoną i lody kawowe, które będą ciekawą pozycją w letnim menu,
- czym się kierować, dostosowując kartę menu do pory roku.
Data publikacji: 24.04.2023
Akcesoria baristy. Zadbaj o profesjonalne wyposażenie lokalu
Z tekstu dowiesz się:
- które narzędzia są niezbędne, aby przygotować kawę do restauracji czy kawiarni,
- jakie profesjonalne akcesoria do ekspresów do kawy warto mieć w swoim lokalu,
- dlaczego warto wysłać baristów na szkolenie na temat kawy dla kawiarni czy restauracji.
Data publikacji: 18.01.2023
Kawa w ofercie dla gastronomii – co wybrać?
Z tekstu dowiesz się:
- czym się różnią dzierżawa i leasing ekspresu,
- czy warto postawić na płatność odroczoną Pay Smartney lub e-raty Santander,
- na czym polega abonament kawowy Segafredo.
Data publikacji: 11.01.2023
Kawa speciality do Twojego lokalu
Z tekstu dowiesz się:
- co to jest kawa speciality,
- czym charakteryzują się kawy speciality,
- dlaczego warto wprowadzić do menu kawę speciality,
- jakie kawy jakości masz do wyboru w naszej ofercie.
Data publikacji: 4.01.2023
Cupping i sensoryka – co to jest?
Z tekstu dowiesz się:
- czym są sensoryka kawy i cupping,
- jak przebiega cupping i na co zwrócić uwagę podczas cuppingu,
- czy degustację kawy może przeprowadzić tylko profesjonalista i jak wykorzystać cupping jako atrakcję dla gości lokalu.
Data publikacji: 28.12.2022
Wybierz ekspres do kawy profesjonalny
Z tekstu dowiesz się:
- na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu kolbowego profesjonalnego,
- jakie inne elementy należy wziąć pod uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu,
- co oprócz ekspresu jest potrzebne, aby w lokalu podawać najlepszą kawę.
Data publikacji: 14.12.2022
Kawa a jakość obsługi klienta
Z tekstu dowiesz się:
- jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu
- jaki ekspres sprawdzi się w Twoim lokalu usługowym,
- jak sprawić, aby przygotowanie kawy przez personel lokalu usługowego weszło na wyższy poziom.
Data publikacji: 7.12.2022
Czy warto poszerzyć ofertę lokalu o kawę? Poznaj 3 sposoby, dzięki którym zaczniesz na niej zarabiać
Z tekstu dowiesz się:
- na co zwrócić uwagę przy rozszerzaniu oferty kawowej
- jak efektywnie promować swój lokal z różnorodną ofertą kawową,
- jakie dodatki przyciągną klientów nie tylko na co dzień, ale też sezonowo.
Data publikacji: 30.11.2022
Jak przechowywać kawę, aby zmniejszyć ryzyko kosztów strat produktów?
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne,
- jak przechowywać kawę w ziarnach,
- jakie opakowania na kawę są najlepsze,
- co zrobić, aby nie przechowywać zbyt dużej ilości kawy
Data publikacji: 7.10.2022
Jak wybrać najlepszy ekspres do biura?
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego warto zainwestować w dobry ekspres do kawy do biura,
- jakie kryteria powinien spełniać dobry ekspres do biura,
- jak zorganizować kawową integrację dla pracowników.
Data publikacji: 4.10.2022
Kawa po irlandzku według receptury Trenera-Baristy
Każdy kraj ma swoje własne kawowe specjały. Niektóre z nich są na tyle wyśmienite, że zostały spopularyzowane na całym świecie. Tak właśnie jest w przypadku aromatycznej Irish Coffee, czyli kawy po irlandzku. Możesz wypić ją w Dzień Świętego Patryka (patrona Irlandii) lub w każdy inny dzień, gdy potrzebujesz rozgrzania i zastrzyku energii. Przepis na przygotowanie tego wyjątkowego napoju przedstawia Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland.
Data publikacji: 8.07.2022
Jak znaleźć idealną kawę? Praktyczne porady Baristy
Kawa to produkt tak zróżnicowany i zmieniający właściwości na skutek obróbki, że niemal każdy może znaleźć coś dla siebie i stać się jej wielbicielem. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaka kawa jest najlepsza. Wybór kawy stanowi kwestię indywidualną – zależną od własnych preferencji smakowych. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób szukać swojej kawy idealnej. Cennych wskazówek na ten temat udziela Grzegorz Staszowski, certyfikowany barista Segafredo Zanetti w Polsce.
Data publikacji: 8.07.2022
- Strona:
- 1