Blog Segafredo B2B
Przerwa na kawę? Poczytaj porady naszych Baristów i wskazówki dotyczące rozwijania biznesu.
Zarządzanie personelem baristów – jak budować zgrany zespół i dbać o jakość kawy
Kawa może być doskonałej jakości, sprzęt najnowszej generacji, a wnętrze lokalu dopracowane w każdym calu – ale jeśli barista nie zadba o smak naparu i kontakt z gościem, cała magia znika. To właśnie ludzie stojący za barem decydują o tym, czy klient wróci. Dlatego zarządzanie zespołem baristów to nie tylko kwestia grafiku i wypłat. To codzienna praca nad jakością, motywacją i atmosferą, która przekłada się na wyniki całego lokalu.
W tym artykule znajdziesz praktyczne wskazówki, które pozwolą Ci zadbać o zespół baristów – tak, aby parzona kawa nie tylko smakowała, ale i przyciągała gości z powrotem.
Data publikacji: 9.07.2025
Programy lojalnościowe i promocje na kawę – jak zwiększyć powroty klientów
Konkurencja w gastronomii nie śpi, a goście coraz częściej odwiedzają miejsca, które dają im więcej niż tylko filiżankę dobrej kawy. Jednym ze sposobów na budowanie lojalności i zwiększenie liczby powrotów klientów do kawiarni czy restauracji są przemyślane programy lojalnościowe oraz promocje. Ich wdrożenie pozwala nie tylko na zwiększenie obrotów, ale także na wyróżnienie się na tle konkurencji i pogłębienie relacji z klientem.
W tym artykule pokażemy Ci, jak w prosty sposób wykorzystać potencjał lojalności w Twoim lokalu – niezależnie od jego wielkości.
Data publikacji: 25.06.2025
Zero waste w kawiarni – jak zredukować odpady i zwiększyć zyski
Dziś wielu gości lokali gastronomicznych kieruje się nie tylko smakiem serwowanych produktów, ale też wartościami, jakimi kieruje się marka. Wśród nich coraz wyraźniej wybrzmiewa odpowiedzialność środowiskowa. Dlatego trend „zero waste” nie tylko zyskuje na popularności, ale staje się realną przewagą konkurencyjną. Jak wprowadzić zasady less waste w kawiarni, barze czy restauracji – i przy okazji nie tylko zadbać o planetę, ale też zoptymalizować koszty?
Data publikacji: 11.06.2025
Czy kawa bezkofeinowa sprawdzi się w Twoim lokalu?
Kawa bezkofeinowa to nie tylko napój dla osób wrażliwych na kofeinę. W ostatnich latach zyskała na popularności wśród szerszej grupy konsumentów, co jest wynikiem kilku istotnych trendów. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi zdrowia i zaczynają unikać nadmiaru kofeiny, szczególnie w drugiej połowie dnia. Współczesne technologie usuwania kofeiny pozwalają na zachowanie niemal pełnego smaku i aromatu, co czyni kawę bezkofeinową równie atrakcyjną, jak jej tradycyjne odpowiedniki.
Data publikacji: 4.11.2024
Jak szybko wprowadzić do oferty gorącą czekoladę
Jesień i zima to czas, kiedy klienci szukają ciepła, przytulnych wnętrz i rozgrzewających napojów. To idealna okazja, aby Twój lokal stał się ich ulubionym miejscem na chwilę wytchnienia w chłodne dni. Czy jesteś gotowy, aby zaspokoić te potrzeby i wyróżnić się na tle konkurencji, jednocześnie zwiększając swoje obroty?
Chłodniejsze miesiące to czas, w którym goście chętnie sięgają po gorące napoje, szukając nie tylko ciepła, ale także chwil przyjemności i relaksu. Oto jak możesz wzbogacić swoją ofertę i stworzyć niezapomniane doświadczenia dla klientów, wykorzystując jeden z najpopularniejszych jesienno-zimowych klasyków – gorącą czekoladę.
Data publikacji: 21.10.2024
Lato? Zwiększ obrót łatwiej
Lato to doskonały czas, aby wykorzystać ciepłe dni do przyciągnięcia większej liczby klientów i zwiększenia obrotów w Twoim lokalu. Właściciele kawiarni, restauracji i hoteli mogą skorzystać z unikalnych produktów i usług, aby stworzyć niezapomniane doświadczenia dla swoich gości. Dwa rozwiązania, które mogą znacząco wpłynąć na wzrost sprzedaży, to Crema Caffè – deser kawowy w formie lodów, oraz Cold Brew – kawa "parzona" na zimno.
Data publikacji: 21.06.2024
Dlaczego warto zaproponować pracownikom dobrą kawę w biurze?
Czy dobra kawa może wpłynąć na efektywność i zadowolenie pracowników? Wielu z nas intuicyjnie czuje, że tak. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego.
Data publikacji: 21.09.2023
Dlaczego jesień to dobry czas na wprowadzenie nowych smaków kawy?
Jesień to sezon pełen zmian – krótsze dni i chłodniejsze wieczory. To również idealny moment dla właścicieli kawiarni i restauracji, aby zastanowić się nad wprowadzeniem nowości do swojej oferty. W tym artykule przedstawimy kilka powodów, dla których jesień to dobry czas na wprowadzenie nowych smaków kawy w Twoim lokalu gastronomicznym.
Data publikacji: 7.09.2023
Sztuka dekoracji kawy: Jak podkreślić smak estetyką?
Kawa to nie tylko napój, który pobudza nas do działania każdego dnia. To również forma sztuki, która łączy w sobie smak, aromat i estetykę. Dekorowanie kawy to umiejętność, która dodaje doświadczeniu picia kawy dodatkowy wymiar. W tym artykule omówimy różne metody dekoracji kawy, które możesz zastosować w swoim lokalu.
Data publikacji: 24.08.2023
Jak skutecznie reklamować Twój lokal w internecie
W dzisiejszych czasach, kiedy większość ludzi korzysta z internetu do wyszukiwania informacji, skuteczna reklama online jest kluczowa dla sukcesu każdego lokalu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci dotrzeć do nowych klientów i promować Twoją kawiarnię lub restaurację w internecie.
Data publikacji: 10.08.2023
Kawiarnia dostosowana do pracy zdalnej - czy się opłaca?
Czy zauważyłeś kiedyś w Twojej kawiarni osoby z laptopami, które spędzają godziny nie na spotkaniach towarzyskich, a pracy zdalnej? Po czasie pandemii, kawiarnie stają się nowymi biurami dla wielu pracowników zdalnych. A to otwiera przed Tobą, jako właścicielem kawiarni, zupełnie nowe możliwości.
Data publikacji: 27.07.2023
Prosty sposób na menu sezonowe w lokalu – jak zwiększyć obrót z ofertą sezonową?
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego warto wprowadzić sezonową kawę na lato i na sezon jesienno-zimowy,
- jak zrobić kawę mrożoną i lody kawowe, które będą ciekawą pozycją w letnim menu,
- czym się kierować, dostosowując kartę menu do pory roku.
Data publikacji: 24.04.2023
Akcesoria baristy. Zadbaj o profesjonalne wyposażenie lokalu
Z tekstu dowiesz się:
- które narzędzia są niezbędne, aby przygotować kawę do restauracji czy kawiarni,
- jakie profesjonalne akcesoria do ekspresów do kawy warto mieć w swoim lokalu,
- dlaczego warto wysłać baristów na szkolenie na temat kawy dla kawiarni czy restauracji.
Data publikacji: 18.01.2023
Kawa w ofercie dla gastronomii – co wybrać?
Z tekstu dowiesz się:
- czym się różnią dzierżawa i leasing ekspresu,
- czy warto postawić na płatność odroczoną Pay Smartney lub e-raty Santander,
- na czym polega abonament kawowy Segafredo.
Data publikacji: 11.01.2023
Kawa speciality do Twojego lokalu
Z tekstu dowiesz się:
- co to jest kawa speciality,
- czym charakteryzują się kawy speciality,
- dlaczego warto wprowadzić do menu kawę speciality,
- jakie kawy jakości masz do wyboru w naszej ofercie.
Data publikacji: 4.01.2023
Cupping i sensoryka – co to jest?
Z tekstu dowiesz się:
- czym są sensoryka kawy i cupping,
- jak przebiega cupping i na co zwrócić uwagę podczas cuppingu,
- czy degustację kawy może przeprowadzić tylko profesjonalista i jak wykorzystać cupping jako atrakcję dla gości lokalu.
Data publikacji: 28.12.2022
Wybierz ekspres do kawy profesjonalny
Z tekstu dowiesz się:
- na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu kolbowego profesjonalnego,
- jakie inne elementy należy wziąć pod uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu,
- co oprócz ekspresu jest potrzebne, aby w lokalu podawać najlepszą kawę.
Data publikacji: 14.12.2022
Kawa a jakość obsługi klienta
Z tekstu dowiesz się:
- jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu
- jaki ekspres sprawdzi się w Twoim lokalu usługowym,
- jak sprawić, aby przygotowanie kawy przez personel lokalu usługowego weszło na wyższy poziom.
Data publikacji: 7.12.2022
Czy warto poszerzyć ofertę lokalu o kawę? Poznaj 3 sposoby, dzięki którym zaczniesz na niej zarabiać
Z tekstu dowiesz się:
- na co zwrócić uwagę przy rozszerzaniu oferty kawowej
- jak efektywnie promować swój lokal z różnorodną ofertą kawową,
- jakie dodatki przyciągną klientów nie tylko na co dzień, ale też sezonowo.
Data publikacji: 30.11.2022
Jak przechowywać kawę, aby zmniejszyć ryzyko kosztów strat produktów?
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne,
- jak przechowywać kawę w ziarnach,
- jakie opakowania na kawę są najlepsze,
- co zrobić, aby nie przechowywać zbyt dużej ilości kawy
Data publikacji: 7.10.2022