Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Blog Segafredo B2B

Przerwa na kawę? Poczytaj porady naszych Baristów i wskazówki dotyczące rozwijania biznesu.

Zarządzanie personelem baristów – jak budować zgrany zespół i dbać o jakość kawy

Zbliżenie na dloń baristy robiącego kawę w profesjonalnym ekspresie kolbowym

Kawa może być doskonałej jakości, sprzęt najnowszej generacji, a wnętrze lokalu dopracowane w każdym calu – ale jeśli barista nie zadba o smak naparu i kontakt z gościem, cała magia znika. To właśnie ludzie stojący za barem decydują o tym, czy klient wróci. Dlatego zarządzanie zespołem baristów to nie tylko kwestia grafiku i wypłat. To codzienna praca nad jakością, motywacją i atmosferą, która przekłada się na wyniki całego lokalu.

W tym artykule znajdziesz praktyczne wskazówki, które pozwolą Ci zadbać o zespół baristów – tak, aby parzona kawa nie tylko smakowała, ale i przyciągała gości z powrotem.

Więcej »

Data publikacji: 9.07.2025

Programy lojalnościowe i promocje na kawę – jak zwiększyć powroty klientów

Barista rozmawiający z Gościem i podający mu kawę

Konkurencja w gastronomii nie śpi, a goście coraz częściej odwiedzają miejsca, które dają im więcej niż tylko filiżankę dobrej kawy. Jednym ze sposobów na budowanie lojalności i zwiększenie liczby powrotów klientów do kawiarni czy restauracji są przemyślane programy lojalnościowe oraz promocje. Ich wdrożenie pozwala nie tylko na zwiększenie obrotów, ale także na wyróżnienie się na tle konkurencji i pogłębienie relacji z klientem.

W tym artykule pokażemy Ci, jak w prosty sposób wykorzystać potencjał lojalności w Twoim lokalu – niezależnie od jego wielkości.

Więcej »

Data publikacji: 25.06.2025

Zero waste w kawiarni – jak zredukować odpady i zwiększyć zyski

Zbliżenie na kubek coffee-to-go podawany przez baristę

Dziś wielu gości lokali gastronomicznych kieruje się nie tylko smakiem serwowanych produktów, ale też wartościami, jakimi kieruje się marka. Wśród nich coraz wyraźniej wybrzmiewa odpowiedzialność środowiskowa. Dlatego trend „zero waste” nie tylko zyskuje na popularności, ale staje się realną przewagą konkurencyjną. Jak wprowadzić zasady less waste w kawiarni, barze czy restauracji – i przy okazji nie tylko zadbać o planetę, ale też zoptymalizować koszty?

Więcej »

Data publikacji: 11.06.2025

Czy kawa bezkofeinowa sprawdzi się w Twoim lokalu?

Kobieta pijąca kawę w kawiarni wieczorem

Kawa bezkofeinowa to nie tylko napój dla osób wrażliwych na kofeinę. W ostatnich latach zyskała na popularności wśród szerszej grupy konsumentów, co jest wynikiem kilku istotnych trendów. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi zdrowia i zaczynają unikać nadmiaru kofeiny, szczególnie w drugiej połowie dnia. Współczesne technologie usuwania kofeiny pozwalają na zachowanie niemal pełnego smaku i aromatu, co czyni kawę bezkofeinową równie atrakcyjną, jak jej tradycyjne odpowiedniki.

Więcej »

Data publikacji: 4.11.2024

Jak szybko wprowadzić do oferty gorącą czekoladę

Dłonie trzymające gorącą czekoladę

Jesień i zima to czas, kiedy klienci szukają ciepła, przytulnych wnętrz i rozgrzewających napojów. To idealna okazja, aby Twój lokal stał się ich ulubionym miejscem na chwilę wytchnienia w chłodne dni. Czy jesteś gotowy, aby zaspokoić te potrzeby i wyróżnić się na tle konkurencji, jednocześnie zwiększając swoje obroty?

Chłodniejsze miesiące to czas, w którym goście chętnie sięgają po gorące napoje, szukając nie tylko ciepła, ale także chwil przyjemności i relaksu. Oto jak możesz wzbogacić swoją ofertę i stworzyć niezapomniane doświadczenia dla klientów, wykorzystując jeden z najpopularniejszych jesienno-zimowych klasyków – gorącą czekoladę.

Więcej »

Data publikacji: 21.10.2024

Lato? Zwiększ obrót łatwiej

Kobieta z laptopem w kawiarni pijąca kawę na zimno

Lato to doskonały czas, aby wykorzystać ciepłe dni do przyciągnięcia większej liczby klientów i zwiększenia obrotów w Twoim lokalu. Właściciele kawiarni, restauracji i hoteli mogą skorzystać z unikalnych produktów i usług, aby stworzyć niezapomniane doświadczenia dla swoich gości. Dwa rozwiązania, które mogą znacząco wpłynąć na wzrost sprzedaży, to Crema Caffè – deser kawowy w formie lodów, oraz Cold Brew – kawa "parzona" na zimno.

Więcej »

Data publikacji: 21.06.2024

Dlaczego warto zaproponować pracownikom dobrą kawę w biurze?

Trójka pracowników biurowych integrujących się przy kawie

Czy dobra kawa może wpłynąć na efektywność i zadowolenie pracowników? Wielu z nas intuicyjnie czuje, że tak. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego.

 

Więcej »

Data publikacji: 21.09.2023

Dlaczego jesień to dobry czas na wprowadzenie nowych smaków kawy?

Kawa dyniowa z bitą śmietaną w szklance

Jesień to sezon pełen zmian – krótsze dni i chłodniejsze wieczory. To również idealny moment dla właścicieli kawiarni i restauracji, aby zastanowić się nad wprowadzeniem nowości do swojej oferty. W tym artykule przedstawimy kilka powodów, dla których jesień to dobry czas na wprowadzenie nowych smaków kawy w Twoim lokalu gastronomicznym.

Więcej »

Data publikacji: 7.09.2023

Sztuka dekoracji kawy: Jak podkreślić smak estetyką?

Kawy ze wzorami latte art

Kawa to nie tylko napój, który pobudza nas do działania każdego dnia. To również forma sztuki, która łączy w sobie smak, aromat i estetykę. Dekorowanie kawy to umiejętność, która dodaje doświadczeniu picia kawy dodatkowy wymiar. W tym artykule omówimy różne metody dekoracji kawy, które możesz zastosować w swoim lokalu.

 

Więcej »

Data publikacji: 24.08.2023

Jak skutecznie reklamować Twój lokal w internecie

Zbliżenie na ekran telefonu z aparatem - w kadrze potrawy w restauracji

W dzisiejszych czasach, kiedy większość ludzi korzysta z internetu do wyszukiwania informacji, skuteczna reklama online jest kluczowa dla sukcesu każdego lokalu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci dotrzeć do nowych klientów i promować Twoją kawiarnię lub restaurację w internecie.

Więcej »

Data publikacji: 10.08.2023

Kawiarnia dostosowana do pracy zdalnej - czy się opłaca?

Dziewczyna pijąca kawę w kawiarni, spoglądająca przez okno

Czy zauważyłeś kiedyś w Twojej kawiarni osoby z laptopami, które spędzają godziny nie na spotkaniach towarzyskich, a pracy zdalnej? Po czasie pandemii, kawiarnie stają się nowymi biurami dla wielu pracowników zdalnych. A to otwiera przed Tobą, jako właścicielem kawiarni, zupełnie nowe możliwości.

Więcej »

Data publikacji: 27.07.2023

Prosty sposób na menu sezonowe w lokalu – jak zwiększyć obrót z ofertą sezonową?

Pucharek z deserem lodowym Segafredo Crema Caffe z borówkami

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego warto wprowadzić sezonową kawę na lato i na sezon jesienno-zimowy,
  • jak zrobić kawę mrożoną i lody kawowe, które będą ciekawą pozycją w letnim menu,
  • czym się kierować, dostosowując kartę menu do pory roku.

Więcej »

Data publikacji: 24.04.2023

Akcesoria baristy. Zadbaj o profesjonalne wyposażenie lokalu

Dłoń wylewająca na kawie latte art serce

Z tekstu dowiesz się:

  • które narzędzia są niezbędne, aby przygotować kawę do restauracji czy kawiarni,
  • jakie profesjonalne akcesoria do ekspresów do kawy warto mieć w swoim lokalu,
  • dlaczego warto wysłać baristów na szkolenie na temat kawy dla kawiarni czy restauracji.

Więcej »

Data publikacji: 18.01.2023

Kawa w ofercie dla gastronomii – co wybrać?

Kobieta i mężczyzna prowadzący finanse kawiarni

Z tekstu dowiesz się:

  • czym się różnią dzierżawa i leasing ekspresu,
  • czy warto postawić na płatność odroczoną Pay Smartney lub e-raty Santander,
  • na czym polega abonament kawowy Segafredo.

Więcej »

Data publikacji: 11.01.2023

Kawa speciality do Twojego lokalu

Kawowe koło sensoryczne w otoczeniu owoców, czekolady i orzechów

Z tekstu dowiesz się:

  • co to jest kawa speciality,
  • czym charakteryzują się kawy speciality,
  • dlaczego warto wprowadzić do menu kawę speciality,
  • jakie kawy jakości masz do wyboru w naszej ofercie.

Więcej »

Data publikacji: 4.01.2023

Cupping i sensoryka – co to jest?

Stół z ziarnami kawy przygotowany do cuppingu

Z tekstu dowiesz się:

  • czym są sensoryka kawy i cupping,
  • jak przebiega cupping i na co zwrócić uwagę podczas cuppingu,
  • czy degustację kawy może przeprowadzić tylko profesjonalista i jak wykorzystać cupping jako atrakcję dla gości lokalu.

 

 

Więcej »

Data publikacji: 28.12.2022

Wybierz ekspres do kawy profesjonalny

Mężczyzna robiący kawę w ekspresie kolbowym La San Marco Leva Class

Z tekstu dowiesz się:

  • na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu kolbowego profesjonalnego,
  • jakie inne elementy należy wziąć pod uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu,
  • co oprócz ekspresu jest potrzebne, aby w lokalu podawać najlepszą kawę.

Więcej »

Data publikacji: 14.12.2022

Kawa a jakość obsługi klienta

Kobieta otrzymująca kawę w salonie fryzjerskim

Z tekstu dowiesz się:

  • jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu
  • jaki ekspres sprawdzi się w Twoim lokalu usługowym,
  • jak sprawić, aby przygotowanie kawy przez personel lokalu usługowego weszło na wyższy poziom.

Więcej »

Data publikacji: 7.12.2022

Czy warto poszerzyć ofertę lokalu o kawę? Poznaj 3 sposoby, dzięki którym zaczniesz na niej zarabiać

Baristka serwująca kawę Segafredo

Z tekstu dowiesz się:

  • na co zwrócić uwagę przy rozszerzaniu oferty kawowej
  • jak efektywnie promować swój lokal z różnorodną ofertą kawową,
  • jakie dodatki przyciągną klientów nie tylko na co dzień, ale też sezonowo.

Więcej »

Data publikacji: 30.11.2022

Jak przechowywać kawę, aby zmniejszyć ryzyko kosztów strat produktów?

Dłonie mężczyzny podpisującego potwierdzenie odbioru przesyłki

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne,
  • jak przechowywać kawę w ziarnach,
  • jakie opakowania na kawę są najlepsze,
  • co zrobić, aby nie przechowywać zbyt dużej ilości kawy

Więcej »

Data publikacji: 7.10.2022

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900