Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Wybierz ekspres do kawy profesjonalny

Czym się kierować przy wyborze ekspresu profesjonalnego do lokalu gastronomicznego?

 

W działalności lokalu gastronomicznego, takiego jak cukiernia czy kawiarnia, kluczową rolę odgrywają smak i jakość kawy. W końcu klienci odwiedzają takie miejsca, aby rozkoszować się smakiem dobrze zaparzonego napoju. Aby jednak móc serwować wysokiej jakości kawę, niezbędny jest profesjonalny ekspres. Jak wybrać urządzenie, które pozwoli Ci przyciągać gości najlepszą kawą w okolicy? Podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę podczas poszukiwań ekspresu kolbowego dla Twojego biznesu gastronomicznego!

Z tekstu dowiesz się:

  • na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu kolbowego profesjonalnego,
  • jakie inne elementy należy wziąć pod uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu,
  • co oprócz ekspresu jest potrzebne, aby w lokalu podawać najlepszą kawę.

Profesjonalny ekspres do kawiarni lub restauracji – jak dobrać urządzenie do liczby serwowanych kaw?

Zanim przystąpisz do samodzielnego wyboru ekspresu kolbowego profesjonalnego lub rozmowy z doradcą firmy sprzedającej takie urządzenia, powinieneś zebrać dokładne informacje na temat liczby stolików i przyjmowanych każdego dnia gości. Taka wiedza jest bowiem niezbędna do ustalenia podstawowych kwestii, w tym m.in.:

  • Odpowiedniej liczby grup w urządzeniu – do lokali sprzedających głównie kawę polecamy ekspresy co najmniej dwugrupowe.
  • Wielkości bojlera – im więcej gości przyjmujesz, tym większy powinien być bojler. Pamiętaj jednak, że nie warto inwestować w urządzenie o zbyt dużym bojlerze – będzie ono bowiem niepotrzebnie pobierało zbyt dużo prądu. Do lokali gastronomicznych zwykle polecamy ekspres Divina, którego bojler, w zależności od modelu, może pomieścić od 12 do 19 litrów wody. Warto zainwestować także w ekspres z indywidualnym bojlerem dla każdej grupy – takie rozwiązanie pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury wody, a także skraca czas parzenia.
  • Filtracji wody – wybierając profesjonalny ekspres do kawy, nie zapominaj o odpowiednim filtrze, dopasowanym do rodzaju wody w Twoim lokalu. Możesz z łatwością sprawdzić tę kwestię samodzielnie – wystarczy, że posłużysz się dostępnymi w sklepach testami lub oddasz wodę do badania do miejscowej stacji wodociągowej. Brak filtra lub jego niedopasowanie niekorzystnie wpłynie zarówno na smak wydawanej przez Ciebie kawy, jak i na stan samego ekspresu. Zakamienione urządzenie niestety trzeba oddać do serwisu na kosztowną naprawę. Pamiętaj także, by nie używać wody z ekspresu do parzenia herbaty – również takie działanie może prowadzić do szybkiego zakamienienia urządzenia.

Ekspres do kawiarni lub cukierni – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Poszukując najlepszego ekspresu do swojego lokalu, weź także pod uwagę obecność różnych profili gastronomicznego ekspresu do kawy. Jeśli zamierzasz serwować różne rodzaje kawy albo jeszcze nie jesteś pewien, który gatunek będziesz podawać swoim gościom, zwróć uwagę, aby ekspres miał profile umożliwiające parzenie różnych gatunków ziaren. ProfileEkspres do kawy do kawiarni powinny pozwalać na:

  • zmianę temperatury zaparzania – w niektórych modelach, takich jak Divina, dostępnych w ofercie Segafredo, jest możliwość podniesienia lub obniżenia temperatury,
  • odpowiednie ustawienie profilu ciśnienia – różne profile ciśnienia pozwalają nam wpłynąć na walory smakowe przygotowanej kawy.

Mierząc się z wyborem ekspresu, nie należy pomijać także kwestii młynka do kawy. Podczas poszukiwań odpowiedniego urządzenia, zwróć więc uwagę na rozmiar ziaren, jakość wykonania wydajność mielenia. Przy intensywnym użytkowaniu silnik nieprofesjonalnego młynka może się po prostu przepalić, dlatego zrezygnuj z pomysłu kupna młynka do użytku domowego i sięgnij po profesjonalny.

Szczególnie warto przyjrzeć się młynkom z funkcją SMART, która pozwala przyspieszyć tempo przygotowania kawy poprzez automatyczne odmierzanie porcji kawy dla jednej lub dwóch kolb. To doskonałe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli w Twoim lokalu panuje duży ruch, a bariści muszą szybko przygotowywać kawy.

Kwestią, o której nie wolno zapominać podczas wybierania ekspresu, jest także estetyka. Profesjonalny ekspres do kawy jest dużym urządzeniem, które będzie przyciągać wzrok Twoich gości – zazwyczaj znajduje się on w widocznym dla klientów miejscu. Wielu producentów ekspresów, w tym m.in. firma La San Marco, może się pochwalić pięknym designem swoich urządzeń (np. w stylu retro czy nowoczesnym), który z łatwością dopasujesz do aranżacji swojego lokalu. Do stylistyki swojej kawiarni czy cukierni możesz także dobrać kolor ekspresu, np. najchętniej polecany przez nas gastronomom ekspres La San Marco D. występuje w trzech wersjach kolorystycznych: perłowobiałej i brązowej (polecanych do bardziej klasycznych aranżacji) oraz ciemnozielonej (dedykowanej do nowoczesnych przestrzeni).

Czy zakup profesjonalnego ekspresu kolbowego wystarczy, aby w lokalu podawać dobrą kawę?

Choć wybór profesjonalnego ekspresu do kawy dla kawiarni jest kluczowy, warto pamiętać, że na finalny smak serwowanej kawy mają wpływ także inne czynniki. O co jeszcze powinieneś zadbać, aby podawana w Twoim lokalu kawa przypadła do gustu nawet największym smakoszom tego napoju? Sprawdź:

  • Odpowiednio dobrana kawa wysokiej jakości – ilu wielbicieli kawy, tyle ulubionych mieszanek i gatunków. Dobierz więc rodzaj serwowanej kawy do głównego profilu klientów Twojego lokalu. Jeśli są to przede wszystkim smakosze tzw. kawy nowofalowej, postaw na napary o wyższej kwasowości, a jeśli gościsz głównie klientów o klasycznych upodobaniach, wybierz mieszankę arabiki z robustą. Pamiętaj również, że przepalona czy nieodpowiednio zmielona kawa nie sprosta oczekiwaniom Twoich klientów, nawet jeśli zaparzysz ją w najlepszym kolbowym ekspresie do kawy. Podobnie zadziała zmielona w zbyt dużych ilościach i zalegająca od dłuższego czasu w młynku kawa – może ona zwietrzeć i stracić swój aromat.
  • Dbanie o ekspres – choć nie wszystkim wydaje się to oczywiste, odpowiednia dbałość o ekspres jest jednym z czynników mających bezpośredni wpływ na smak kawy. Zadbaj więc, aby Twój zespół regularnie czyścił urządzenie zgodnie z instrukcją producenta przy użyciu wskazanych środków czyszczących.
  • Szkolenia pracowników – nawet najlepszy ekspres na rynku nie pozwoli na zaparzenie dobrej kawy, jeśli znajdzie się w rękach niedoświadczonego baristy. Dlatego zorganizuj dla swoich pracowników kurs w Coffee Art Masters Segafredo. To profesjonalna szkoła, którą stworzyliśmy z myślą o baristach i pasjonatach kawy pragnących rozwijać swoje umiejętności. Wiedza na temat samej kawy, a także parametrów i możliwości konkretnego ekspresu do kawiarni pozwoli Twojej załodze na odpowiednią kalibrację urządzenia do danego typu ziaren, a co za tym idzie – na wydawanie napojów najlepszej jakości.
  • Wysokiej jakości akcesoria baristyczne – nawet jeśli wydają Ci się zbędnym wydatkiem, nie warto na nich oszczędzać, ponieważ ich użycie może wpływać na smak oferowanych przez Ciebie napojów. Przykładem jest tutaj tamper – zbyt mały nie pozwoli na właściwe ubicie kawy w kolbie, co będzie miało niekorzystny wpływ na proces parzenia. Warto także zainwestować m.in. w odpowiedni odbijak do fusów – model z gumową osłoną, która minimalizuje hałas podczas opróżniania kolby, pozwoli Twoim gościom delektować się kawą w ciszy nieprzerywanej odgłosami postukiwań.

 

Zakup profesjonalnego ekspresu kolbowego gastronomicznego to niezwykle ważny, ale nie jedyny krok na drodze do osiągnięcia sukcesu w biznesie nastawionym na sprzedaż wysokiej jakości kawy. Dlatego w Segafredo proponujemy Ci współpracę także w zakresie dostarczania najlepszej jakości kawy, przydatnych akcesoriów i profesjonalnego wyszkolenia baristów. Wybierając naszą ofertę, podniesiesz jakość serwowanej przez siebie kawy na najwyższy poziom!

Data publikacji: 14.12.2022 08:50:00

Produkty

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900