Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Akcesoria baristy. Zadbaj o profesjonalne wyposażenie lokalu

Umiejętności baristów to niewątpliwie jedna z najcenniejszych wartości każdego miejsca, w którym goście mogą napić się kawy. Ale każdy specjalista, aby pokazać to, co potrafi, potrzebuje odpowiednich narzędzi. Dowiedz się, jakie akcesoria warto udostępnić baristom, aby mogli oni w pełni wykorzystywać potencjał swój oraz dobrej jakości kawy. Sprawdź, czy masz w swoim lokalu wszystko, czego potrzeba!

 

Z tekstu dowiesz się:

  • które narzędzia są niezbędne, aby przygotować kawę do restauracji czy kawiarni,
  • jakie profesjonalne akcesoria do ekspresów do kawy warto mieć w swoim lokalu,
  • dlaczego warto wysłać baristów na szkolenie na temat kawy dla kawiarni czy restauracji.

Podstawowe akcesoria do parzenia kawy

Każdy barista wie, że kluczem do zaparzenia idealnej kawy jest dobra proporcja zmielonych ziaren i wody. Dlatego wśród akcesoriów do robienia kawy powinna znaleźć się waga. To szczególnie ważne dla osób, które zawodowo parzą kawę dopiero od niedawna. Waga baristy powinna ważyć kawę z dokładnością do 0,1 grama, a do tego posiadać timer, dzięki któremu można kontrolować zarówno ilość kawy w kolbie, jak i objętość espresso. Zdecydowanie warto więc postawić na urządzenie bardziej precyzyjne niż takie, które może masz w domowej kuchni.

Nie samym espresso żyje człowiek – wielu klientów uwielbia kawy mleczne. Aby przygotować perfekcyjne latte macchiato czy cappuccino, Twoi bariści będą potrzebować dzbanka do spieniania mleka oraz termometru do mierzenia temperatury w trakcie tego procesu. Mleko po spienieniu powinno mieć około 55-65 stopni. Niższa temperatura sprawia, że kawa wydaje sie niewystarczająco gorąca, a wyższa powoduje, że naturalna słodycz zostaje zastąpiona smakiem mlecznego tłuszczu. Bardzo przydatne okażą się też akcesoria do dekoracji kawy, takie jak latte art pen. To dzięki niemu wprawna ręka baristy wyczaruje na powierzchni spienionego mleka wzorki, które zachwycą wielu klientów.

Zobacz także: Jak znaleźć idealną kawę? Praktyczne porady baristy

Profesjonalne akcesoria baristy – do ekspresu i nie tylko

Kawa wysokiej jakości, aby smakowała naprawdę dobrze, wymaga przygotowania za pomocą odpowiedniego sprzętu. Jeśli masz w swoim lokalu profesjonalny ekspres kolbowy, wyposaż baristów w dodatkowe gadżety, takie jak:

  • tamper – narzędzie, dzięki któremu kawa w kolbie zostanie dokładnie ubita; ma to ogromne znaczenie dla uzyskania powtarzalnego, pełnego smaku i aromatu,
  • podkładka lub stacja tampingowa – to akcesoria do ekspresu do kawy, które nie mają bezpośredniego wpływu na smak uzyskanego napoju, ale znacząco zwiększają komfort pracy baristy oraz zmniejsza narażenie blatu na uszkodzenia,
  • odbijak do fusów – postaw na model z gumową osłoną, która minimalizuje hałas podczas opróżniania kolby,
  • pędzel do czyszczenia kolby – mały gadżet, który sprawdzi się dużo lepiej niż zwykła ściereczka.

Jeśli w Twojej restauracji czy kawiarni serwowana jest kawa parzona za pomocą metod alternatywnych (np. dripper czy Aeropress), zadbaj o to, aby wśród akcesoriów dla baristy znalazł się specjalny czajnik z długą szyjką, dzięki któremu pracownik będzie mógł precyzyjnie kontrolować ilość wody oraz czas, w którym zalewana jest kawa.

Szkolenia z parzenia kawy dla gastronomii – umiejętności jako najważniejsze akcesorium

Nawet najlepsze akcesoria do kawy, jeśli znajdą się w rękach niedoświadczonych baristów, nie poprawią smaku napojów ani nie wpłyną na zadowolenie klientów. Dlatego potraktuj inwestycję w rozwijanie umiejętności swoich pracowników jako priorytet. Zaproponuj im kurs w szkole Coffee Art Masters Segafredo, która powstała z myślą o profesjonalnych baristach oraz pasjonatach pragnących rozwijać swoje umiejętności oraz wiedzę w zakresie parzenia kawy.

A może wybierzecie się na nasze szkolenie całym zespołem? Warto się na to zdecydować ze względu na:

  • opiekę certyfikowanych baristów,
  • elastyczny system szkoleń,
  • zajęcia praktyczne przez 80% czasu trwania szkolenia,
  • kompleksowe przygotowanie do zawodu baristy,
  • możliwość zakupu szkolenia na raty,
  • sprzyjającą nauce atmosferę.

Kawa dla biznesu gastronomicznego jest podstawą – wie o tym każdy właściciel dobrze prosperującej restauracji czy kawiarni. Dlatego w Segafredo proponujemy Ci współpracę w kwestii dostarczania nie tylko najlepszej jakości kawy, ale też przydatnych akcesoriów i tego, co najcenniejsze – umiejętności baristów. Z nami wzniesiesz swój biznes na wyższy poziom!

Data publikacji: 18.01.2023 08:26:18

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900