Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa speciality do Twojego lokalu

Dla podążających za trendami – kawa speciality

Ziarna kawy o najwyższej jakości i doskonałym, które wytwarza się w specjalnym mikroklimacie – to właśnie kryje się za tytułowym określeniem speciality. W procesie ich powstawania liczy się każdy szczegół, a producenci stawiają nie na ilość, ale na jakość. Nic dziwnego, że przygotowane z takich ziaren napoje są prawdziwą gratką dla smakoszy i stale zyskują na popularności! Dowiedz się wszystkiego o kawie speciality, nazywanej też kawą specialty – co to jest, czym się wyróżnia i dlaczego warto mieć ją w ofercie swojego lokalu.

Z tekstu dowiesz się:

  • co to jest kawa speciality,
  • czym charakteryzują się kawy speciality,
  • dlaczego warto wprowadzić do menu kawę speciality,
  • jakie kawy jakości speciality masz do wyboru w naszej ofercie.

 

Kawa speciality to dobry wybór dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznego „włoskiego espresso” lub po prostu mają ochotę poznać nowe kawowe smaki i metody parzenia. Są coraz częściej poszukiwane przez klientów kawiarni, sprawdzają się w użytku domowym, ale także jako ziarna kawy dla cukierni, lodziarni czy restauracji. Przed wprowadzeniem do oferty, warto dowiedzieć się o ich charaktertystycznych cechach.

Kawa speciality – co to jest?

Kawa speciality to określenie, które opisuje ziarna o najlepszym smaku i aromacie, wytwarzane w ściśle określonych warunkach. Pierwszy raz tego określenia użyła w 1974 roku Erna Knutsen, do dziś nazywana matką chrzestną kaw speciality.

Aby ziarna owocu kawowca mogły zostać uznne za speciality, muszą spełnić warunki:

  • zielone ziarna kawy powinny pochodzić bezpośrednio z jednego, określonego kraju (tzw. single origin),
  • ziarna muszą uzyskać co najmniej 80 punktów w specjalnej skali od 0 do 100; oceną jakości zajmują się niezależni eksperci kawowi (Q-graderzy) podczas specjalnej degustacji (cuppingu).

Kawa ziarnista speciality – co ją wyróżnia?

Smak i aromat kawy speciality charakteryzują się dużą złożonością. Wynika to ze sposobu, w jaki każda palarnia kawy speciality przygotowuje wyselekcjonowane ziarna do zaparzenia. Do ich produkcji wykorzystuje się procesy palenia jasnego, średniego (tzw. omni) lub ciemnego. Im ciemniejsze palenie, tym więcej smaków jest karmelizowanych. Z kolei jaśniejsze sprawi, że po przygotowaniu metodami przelewowymi kawa będzie delikatna, z bogatym aromatem i pełną gamą doznań dla podniebienia. Doświadczeni smakosze z pewnością będą potrafili wyczuć i nazwać smaki, które wynikają z danej charakterystyki ziarna. Mogą to być np. nuty różnych owoców.

Roaster, czyli osoba zajmująca się wyprażaniem ziaren kawy, decyduje o ich najlepszym profilu palenia nie tylko z myślą o nutach smakowych, ale też o przygotowywaniu konkretnym sposobem. Dzięki temu kawa może być przeznaczona do grawitacyjnych, immersyjnych lub ciśnieniowych metod parzenia. Przykładowo: jeśli profil palenia ziaren kawy będzie jasny, do przygotowania naparu świetnie sprawdzą się takie urządzenia, jak chemex, drip czy sprawiający duże wrażenie podczas przygotowywania naparu syphon. Z ich pomocą Twoi bariści wydobędą z wyjątkowych ziaren pełnię smaku i aromatu.


Warto pamiętać, że kawy speciality nie powinny być zbyt długo przechowywane – mają krótszy termin przydatności do spożycia niż klasyczne produkty.


Zobacz także: Jak przechowywać kawę, aby zmniejszyć ryzyko kosztów strat produktów?

Kawa speciality – cena wyznacznikiem jakości

Nie da się ukryć, że kawa speciality jest droższa niż popularne kawy. W tym przypadku zdecydowanie sprawdza się jednak prawidłowość, że wyższa cena oznacza lepszą jakość. To ziarna kawy dla kawiarni czy restauracji, której właściciel chce wyróżnić się na rynku. Powstały z nich napar ma spełnić wymagania smakoszy, którzy będą gotowi zapłacić nieco więcej za niebanalny smak i aromat. To coraz bardziej popularny wybór koneserów oraz osób, które poszukują nowych kawowych doznań. Dostępność kaw jakości speciality jest często powodem, dla którego klienci odwiedzają daną kawiarnię zamiast innych, które ich nie serwują.

Kawa speciality – jaką znajdziesz w naszym sklepie?

Zastanawiasz się, jaki konkretnie produkt speciality wybrać do swojego lokalu gastronomicznego? Do wyboru masz kilka kaw speciality – sklep B2B Segafredo Zanetti oferuje:

  • Kawę speciality Segafredo Select Costa Rica – pochodzi z Central Valley, jednego z najstarszych obszarów upraw w Kostaryce. Jest zbierana na zboczach tamtejszych gór. Jej unikalny smak łączy w sobie takie nuty, jak żółte owoce, morele, figi, trzcina cukrowa.
  • Kawę speciality Segafredo Select Kenya Oreti Microlot – czysta i soczysta kawa, której ziarna uprawiane są na czerwonych wulkanicznych glebach w gospodarstwie rodziny Harries. Zaparzona kawa smakuje limonką, słodkim pomidorem, ziołami i czekoladą.
  • Kawę speciality Segafredo Select Uganda – została naturalnie ukształtowana przez bananowce rosnące u podnóża góry Rwenzori. Można w niej wyczuć egzotyczne nuty ananasa i mango, a także melasy i anyżu gwiaździstego.

 

Zobacz także: Jak znaleźć idealną kawę? Praktyczne porady baristy

 

Dostępność kaw speciality może stać się ogromnym atutem Twojego lokalu! Zamów wybrane rodzaje i wprowadź je do swojego menu, a zyskasz szansę na zdobycie wielu klientów, którzy cenią sobie dobrą jakość i niebanalny smak kawy.

 

Data publikacji: 04.01.2023 08:45:07

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900