Voucher na szkolenie Alternative Coffee Brewing
Producent: Segafredo Zanetti
- Poczta Polska 0.00 zł brutto
- Kurier InPost 0.00 zł brutto
- InPost Paczkomat® 24/7 0.00 zł brutto
- Kurier Pocztex 0.00 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie: Żabka, Orlen, Ruch 0.00 zł brutto
- Kurier UPS 0.00 zł brutto
Jeśli kupisz ten produkt, otrzymasz następującą ilość punktów w programie lojalnościowym:
Zaloguj i sprawdź stan swojego kontaVoucher na szkolenie Alternative Coffee Brewing
Dostępne terminy znajdziesz tutaj: Kalendarz szkoleń
Lokalizacje szkół baristycznych, w których realizowane są kursy:
- Warszawa
- Bochnia k. Krakowa
- Gdańsk
Po opłaceniu zamówienia na podany adres e-mail otrzymasz voucher w formie elektronicznej. Możesz wtedy wybrać preferowany przez siebie termin warsztatu.
Termin realizacji vouchera: do 31.12.2023 r.
Szkolenie baristyczne Alternative Coffee Brewing
Dwudniowe szkolenie na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Zaczniemy od części teoretycznej, gdzie omówimy historię kawy oraz wpływ sposobu uprawy i obróbki ziaren na smak napoju.
Współczesna kawa pochodzi głównie z dwóch gatunków botanicznych: Coffea arabica i Coffea canephora (znanej również jako Coffea robusta). Arabika jest bardziej ceniona ze względu na wyższą jakość smaku i delikatność, podczas gdy robusta ma bardziej intensywny smak i większą zawartość kofeiny. Istnieje również wiele odmian botanicznych tych gatunków, które różnią się smakiem i aromatem. Poznanie różnic między odmianami kawy pomoże Ci świadomie oceniać oczekiwany profil ziaren wybieranych do parzenia alternatywnymi metodami.
Podczas szkolenia certyfikowany Trener-barista przedstawi Ci 7 kluczowych czynników decydujących o poprawności parzenia i wpływie na smak i aromat kawy. Uzyskasz wiedzę z następujących obszarów:
- Proporcje kawy do wody - odpowiednie proporcje zapewnią optymalne ekstrakcje smaku.
- Grind (mielenie) - stopień zmielenia kawy wpływa na szybkość ekstrakcji i smak napoju.
- Woda - jakość wody ma duże znaczenie dla ostatecznego smaku kawy.
- Temperatura wody - różne metody parzenia wymagają różnych temperatur.
- Czas ekstrakcji - czas, przez który woda pozostaje w kontakcie z kawą, wpływa na smak.
- Technika parzenia - sposób, w jaki parzymy kawę, ma wpływ na ostateczny smak i aromat.
- Proporcja ekstrakcji (TDS) - wskaźnik mierzący stopień ekstrakcji rozpuszczalnych substancji w kawie.
Następnie skoncentrujemy się na najpopularniejszych metodach alternatywnego parzenia kawy, takich jak drip, chemex, aeropress i syphon. Poznasz ich specyfikę, narzędzia i techniki parzenia, które można dostosować do oczekiwanych efektów smakowych. W części praktycznej nauczysz się parzyć kawę wybranymi metodami alternatywnymi.
Voucher do wykorzystania na stronie www.coffeeartmasters.pl. Regulamin znajdziesz, klikając TUTAJ. Voucher nie podlega wymianie na gotówkę.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.